По искане на Районна прокуратура-Велико Търново задържаха под стража четирима чужденци за трафик на мигранти

8 Ноември 2023 г.

По искане на Районна прокуратура-Велико Търново, Районен съд-Велико Търново е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на четирима обвиняеми, привлечени в качеството на обвиняеми за трафик на мигранти - престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1, т. 3, т. 4 пр.2, т. 5, т. 6 вр. ал. 1 вр. чл.20, ал.2 от НК..

А.Б. (молдовски гражданин), Б. М., О. К. (украински граждани) и О. Х. (с румънско и молдовско гражданство), са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на 04.11.2023 г., в гр. Велико Търново, в съучастие, противозаконно подпомогнали група чужденци (общо 14 лица, от които 3 непълнолетни, всички сирийски граждани), без валидни документи за самоличност, да преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България. Деянието е било извършено с цел да набавят за себе си имотна облага, чрез използването на моторни превозни средства – два леки автомобила и по начин, опасен за живота на лицата, които са били превозвани в багажника на автомобила.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията на четиримата обвиняеми, като е налице опасност те да се укрият и да извършат други престъпления, поради което Районна прокуратура–Велико Търново е внесла в Районен съд-Велико Търново искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

На 07.11.2023 г. с определение на Районен съд-Велико Търново по отношение на обвиняемите е взета най-тежката мярка за неотклонение.

Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново.