По обвинение на Районна прокуратура-Велико Търново осъден за трафик на мигранти ще заплати и пазарната стойност на автомобила, с който е извършено престъплението

7 Ноември 2023 г.

По досъдебно производство на Районна прокуратура-Велико Търново е осъден молдовски гражданин, които незаконно превозвал мигранти през страната - престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1, т. 3, т. 4, пр. 2, т. 5, т. 6, пр. 1 и т. 7, пр. 2-ро, вр. ал. 1 от НК..

С.Ф. е признат за виновен, че на 27.09.2023г. в гр. Велико Търново, на Първокласен път I-4 (гр. Варна - гр. София), отбивка на ул. „Магистрална“, чрез използването на моторно превозно средство - лек автомобил „Ауди С 8“, собственост на търговско дружество, по начин, опасен за живота на лицата, които са били превозвани в багажника на автомобила, по отношение на повече от едно лице и по отношение на две непълнолетни лица, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал група чужденци  (осем пълнолетни и две непълнолетни лица) да пребивават в страната, в нарушение на  Закона за чужденците в Република България - без да притежават редовен паспорт или заместващ го документ за пътуване, както и виза. Деянието е било съпроводено с неподчинение спрямо орган на властта -  служител в Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Велико Търново.

На С.Ф. е наложено наказание една година и девет месеца лишаване от свобода, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК е отложено за срок от четири години, както и глоба в размер на 4000  лева. На осн. чл.281 ал.4, вр.ал.2, т.1 от НК на подсъдимия  е наложена и глоба в размер на 20 900 лв., представляваща пазарната стойност на използваното за извършване на престъплението МПС, което не е негова собственост.

Делото е приключило със споразумение, одобрено от Районен съд-Велико Търново, което има последици на влязла в сила присъда.