Софийска районна прокуратура обвини четирима мъже за укриване на автомобил 

7 Ноември 2023 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност четирима мъже за укриване на автомобил.

На 05.11.2023 г. в хале на бул. „Петуния“ в гр. София, обвиняемите Д.Д., М.С., А.С. и Б.В. с цел да набавят за себе си имотна облага укрили чужд автомобил марка „Тойота“, за който се предполага, че е придобит от другиго чрез престъпление.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 215, ал. 1, вр. чл. 20 , ал.2, вр. ал. 1 от НК. До момента в хода на разследването са разпитани свидетели и са извършени претърсвания на няколко адреса на територията на гр. София.

Обвиняемият Д.Д. е извършил престъплението в условията на опасен рецидив, тъй като е осъждан на „лишаване от свобода“ ефективно. Д.Д. и М.С. са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор. А.С. и Б.В. не са осъждани и им е наложена мярка „гаранция в пари“ в размер на 2000 лева.

Предстои спрямо обвиняемите Д.Д. и М.С. да бъде внесено искане в Софийски районен съд за определяне на мярка „задържане под стража“.

Софийска районна прокуратура припомня, че Д.Д. е привлечен към наказателна отговорност и за две други престъпления. За това, че в периода от 16.03.2023 г. до 06.04.2023 г. на паркинг пред блок в ж.к. „Дружба“ в гр. София противозаконно е проникнал в чужд автомобил и за това, че 07.04.2023 г.  в ж.к. „Надежда“ в гр. София е укрил чужд автомобил марка „Тойота“. По двете образувани досъдебни производства Д.Д. е задържан за срок до 72 часа и са внасяни искания за определяне на мярка „задържане под стража“ спрямо него, които не са уважени от Софийски районен съд. Впоследствие мерките, определени от Софийски районен съд, са били протестирани от прокурори пред Софийски градски съд, но протестите също са оставени без уважение и на Д.Д. са налагани по-леки мерки за неотклонение от исканите от Софийска районна прокуратура.