Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем шофьор на автобус за контрабанда на златни накити за 328 805 лева

2 Ноември 2023 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем Ф.Ч., на 44 г., турски гражданин, за това, че на 31.10.2023 г. през ГКПП „Капитан Андреево“, общ. Свиленград, обл. Хасково, с автобус с чужда регистрация пренесъл през границата на страната, от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, а именно златни накити с общо тегло 2404,90 грама и на обща стойност 328 805 лева престъпление по чл.242 ал.1 б.„Д” от Наказателния кодекс.

На 31 октомври 2023 г. на ГКПП „Капитан Андреево“, общ. Свиленград, пристигнал автобус, управляван от обвиняемия Ф.Ч. Шофьорът, колегите му и пътниците, обявили, че нямат стоки за деклариране. При извършена проверка на превозното средство митническите служители установили в двигателния отсек на автобуса специално изграден тайник. В него са били открити 2 пакета, съдържащи златни пръстени, гривни, колиета, обеци и медальони, с общо тегло 2404,90 грама.

При извършения на место анализ на изделията от вещо лице, същото е констатирало, че бижутата са изработени от злато, като общата им стойност е 328 805 лева.

Контрабандните златни изделия са иззети. По случая е образувано досъдебното производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

На обвиняемия Ф.Ч. е наложена забрана да напуска пределите на Република България с постановление на наблюдаващия прокурор и взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 6000 лева.

Видео