Районна прокуратура-Хасково наблюдава досъдебни производства за държане на акцизни стоки без бандерол и за незаконно използване на търговски марки

1 Ноември 2023 г.

Районна прокуратура – Хасково наблюдава две досъдебни производства за открити незаконни стоки – електронни наргилета без акцизен бандерол и парфюми на търговски марки, използвани без разрешение на притежателите им, открити в два микробуса на паркинг в гр. Харманли.

Първото досъдебно производство е за това, че на 30.10.2023 г. в гр. Харманли, обл. Хасково, без съгласието на притежателя на изключителното права и без правно основание е използвана в търговската дейности марка - парфюми от различни марки - престъпление по чл.172б, ал.1 от Наказателния кодекс.

Второто досъдебно производство е за това, че на 30.10.2023 г. в гр. Харманли, обл. Хасково, са държани акцизни стоки без бандерол -15 500 броя електронни наргилета и електронен стик от различни марки, когато такъв се изисква по закон - престъпление по чл.234 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 30.10.2023 г. около 22,40 часа полицейски служители от РУ-Харманли извършили проверка на два товарни автомобила /микробуси/, спрени на паркинг, който се намира в индустриалната зона на гр. Харманли. Автомобилите били отключени и без водачи. Единият микробус бил с румънска регистрация, а другият с българска. При проверка на товарното помещение на автомобила с румънската регистрация били намерени 138 броя кашони, съдържащи парфюми с поставени на тях знаци на различни световни търговски марки.

В багажното отделение на товарния автомобил с българска регистрация полицейските служители открили 75 кашона, съдържащи около 15 500 броя електронни наргилета и вайп стикове от различни марки, които били без акцизен бандерол.

Стоките от двата микробуса са иззети и приобщени като веществени доказателства по двете досъдебни производства. Водачът на единия от автомобилите е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура – Хасково.