Софийска районна прокуратура обвини и задържа сирийски гражданин, противозаконно подпомогнал чужденци да преминат в страната и оказал съпротива на орган на властта

1 Ноември 2023 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност гражданин на Сирия, противозаконно подпомагал чужденци да преминат в страната.

На 31.10.2023 г. около 10,00 часа на АМ „Тракия“ в посока към входа на гр. София, обвиняемият Т.Х. противозаконно подпомагал 6 граждани на Мароко да преминават в страната в нарушение на закона, като им осигурил транспорт с лек автомобил „Пежо“. Деянието е съпроводено със съпротива и неподчинение спрямо орган на властта – служители на ОПП-СДВР, които му подали сигнал да спре автомобила. Обвиняемият не го направил и бил задържан след последвало преследване.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал.2, т.1, т.5 и т.7, вр. ал.1 от НК, за което се предвижда наказание “лишаване от свобода“ от 2 до 10 години. Автомобилът, управляван от Т.Х., е иззет като веществено доказателство.

Предвид възможността да се укрие обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Т.Х.