Прокурор от Районна прокуратура-Бургас участва в семинар на тема „Международно сътрудничество по наказателни дела: трафик на хора“ в Неапол, Италия

31 Октомври 2023 г.

Прокурор Силвия Рандева от Районна прокуратура-Бургас, ТО-Поморие, участва в семинар на тема „Международно сътрудничество по наказателни дела: трафик на хора“, организиран от Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО). Той се проведе в периода 23-25.10.2023 г. в училището за обучение на магистрати в съдебната система в гр. Неапол, Република Италия.

Участниците в обучението се запознаха с практиката по издаване и изпълнение на Европейски заповеди за разследване и Европейски заповеди за арест в Полша, Италия, Румъния, Хърватия и Чехия. Те обсъдиха проблемите, които възникват във връзка с различните законодателства на държавите при издаване и изпълнение на международноправните инструменти. Решавани и дискутирани бяха практически казуси.

Лектори на семинара в Неапол бяха Лоренцо Салазар – прокурор от Главна прокуратура в Република Италия, Ана Валис де Карвалхо от Евроджъст, Джанфранко Крискионе от Европейската съдебна мрежа, Джорджия Риги – прокурор от Сицилия, и Марко Алма - съдия във Върховния съд на Република Италия.