Среща на Изпълнителния съвет на Постоянната конференция на прокуратурите, занимаващи се с противодействието срещу организираната престъпност, се проведе в София

27 Октомври 2023 г.

Софийската апелативна прокуратура (САП) посрещна чуждестранни прокурори, членуващи в Изпълнителния съвет на Постоянната конференция на прокуратурите, занимаващи се с противодействието срещу организираната престъпност.

В срещата, проведена на 26-27.10.2023 г. в София, участваха представителите на Мисията в Сърбия на Организацията за сигурност и сътрудничеството в Европа, магистрати от Гърция, Румъния, Сърбия и Черна гора. България е представлявана от заместник апелативния прокурор Галя Маринова и от Ирина Арменова – прокурор в САП.

Събитието уважи заместник главният прокурор Мария Павлова, която подчерта значимостта на разработването на цялостен и партньорски подход за справяне с опасностите, свързани с организираната престъпност, и пресичането на нейните мрежи.

Във фокуса на създадената през 2016 г. професионална организация са събиране и използване на международния опит по разкриване на този вид престъпления, прилагане на добри практики, систематизиране на методи за въздействие и разследване, създаване на обща база данни и най-вече личен контакт между магистратите от различни държави.

Четиригодишният мандат на българското председателството на организацията започна през декември 2021 г. от Специализираната прокуратура. След закриването й то е поето от Софийската апелативна прокуратура.

Представителят на България - заместник апелативният прокурор Галя Маринова, представи на колегите работата на Секретариата през последните осем месеца.

Усилията на Постоянната конференция на прокуратурите, занимаващи се с противодействието срещу организираната престъпност, са насочени към разширяване на мрежата и подобряване на комуникацията между прокурорите от различни държави. Именно чрез взаимодействие, конструктивен диалог и споделяне на полезна информация е възможно постигане на съществени резултати.

По време на дискусиите магистратите обсъдиха конкретните аспекти на международно правно сътрудничество, свързани с по-бързите действия за взаимопомощ в хода на работата по конкретни дела.

Съвместната работа на държавите за противодействие срещу транснационалната организирана престъпност е от ключово значение. Спецификата на тези деяния – контрабанда на наркотици, трафик на хора, киберпрестъпления, тероризъм, изискват солиден ресурс за тяхното разкриване и разследване.

Особен акцент в рамките на проведената срещата стана подписването на Декларация за намерение от представителя на Министерството на правосъдието на Република Австрия, с който акт държавата се присъедини към Конференцията.

На дневния ред на организацията е приемането на нови държави членки – Чехия и Словакия.

Постоянната конференция на прокуратурите, занимаващите се с противодействието на организираната престъпност, се подпомога и се финансира от Организацията за сигурност и сътрудничеството в Европа (ОССЕ). В нея членуват представителите на Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения.