Прокурор и съдия участваха в семинар на ЕМСО, свързан с езиково обучение за сътрудничество в областта на правото на убежище

27 Октомври 2023 г.

Прокурор Стефка Стоянова от РП-Хасково и съдия Ася Стоименова от Административен съд-Кюстендил заедно с магистрати от ЕС участваха в семинар на тема „Тематично езиково обучение за сътрудничество в областта на убежището и бежанското право“, организиран от Европейска мрежа за съдебно обучение (ЕМСО). Събитието се проведа в Правосъдната академия на гр. Загреб, Хърватия, през периода 25-27.10.2023 г. 

Ръководител на проекта е Ондрей Стрнад. Обучението се води от юристи и преводачи от Хърватия и цели да запознае участниците с правната терминология на френски и английски език при сътрудничеството в областта на убежището и бежанското право между държавите- членки на ЕС. Така се предоставя възможност на магистратите да усвоят юридически английски и френски език като ползват  програми, изготвени от Европейската комисия и от институциите за национално съдебно обучение.

Семинарът е с практическа насоченост да развие правните и езиковите умения на участниците. По време на обучението бяха обсъдени ковнвенции,  препоръки и европейски директиви, имащи пряко отношение към правото на убежище. Акцент на разговорите бе ролята на Европейски съд по правата на човека във връзка с признаването на статута на бежанците и положението на бежанците и мигрантите, като всички те бяха придружени с езикови упражнения и с решаване на практически казуси.

В рамките на обучението  всеки участник представи презентация относно практическите проблеми, които възникват в съответното национално законодателство във връзка с правото на убежище и бежанското право.