По искане на Окръжна прокуратура-Велико Търново арестуваха двама за държане на марихуана за 500 000 лева

17 Октомври 2023 г.

По искане на Окръжна прокуратура-Велико Търново бяха наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на двама мъже за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, от НК.

Ш.С. и А.М. са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на 10.10.2023 г. в село Ново село, общ. Велико Търново, в съучастие, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества в особено големи размери – коноп (марихуана), с тегло 25 кг на обща стойност 500 000 лева.

Съдът е приел доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на престъплението, както и че съществува реална опасност лицата да се укрият или да извършат престъпление.

Определенията на ОС- Велико Търново подлежат на обжалване пред  Апелативен съд-Велико Търново.

Припомняме, че двамата обвиняеми бяха задържани непосредствено след обиране и пренасяне на растения от вида на конопа, отглеждани пред частен дом в с. Ново село, при проведена спецоперация за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, реализирана от ГДБОП под наблюдението на Окръжна прокуратура-Велико Търново. При последвало претърсване на четири недвижими имота на територията на населеното място, както и на четири автомобила, бе намерена и иззета сурова и суха растителна маса, реагираща на канабис.