Представител на Прокуратурата на Република България участва в първата среща на Европейската мрежа за борба срещу корупцията, която се провежда в Брюксел

20 Септември 2023 г.

Прокурор Димитър Хаджийски от отдел „Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура“ във Върховна касационна прокуратура участва в първата среща на Европейската мрежа за борба срещу корупцията, която се провежда в сградата на Европейската комисия в Брюксел.

Мрежата на ЕС срещу корупцията бе създадена, за да обедини усилията на националните компетентни органи, експертите, гражданското общество, международните организации, агенции на ЕС и съответните служби на Европейската комисия в противодействието на корупцията.

Обръщение и встъпителни думи при откриване на събитието бяха отправени от Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи, Емили О'Райли, Европейски омбудсман, и Рамона Стругариу, член на Европейския парламент, които подчертаха значимостта на форума и пожелаха успех на членовете на Мрежата на ЕС.

Обсъдени бяха целите на организацията в подкрепа на антикорупционните политики, тенденциите и темите за задълбочен обмен и дискусии на бъдещи форуми. Лектори бяха Стефан Курзон, началник на отдел в Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ в ЕК, Ана Ревуелта Алонсо, регионален координатор за Европа в коалицията по Конвенцията на ООН срещу корупцията, Маркус Буш - ръководител на отдел във Федералното министерство на правосъдието на Германия, експерти от Финландия и Италия.

Знанията и най-добрите практики, споделени в Мрежата на ЕС, както и картографирането на зони с висок риск в ЕС, ще се използват за разработването на първата стратегия на ЕС срещу корупцията.

Една от целите на работата на Европейската мрежа за борба срещу корупцията е да подпомогне по-систематичното събиране на данни, които могат да послужат като солидна основа за антикорупционни действия и за наблюдение на реализацията на тези действия.

Проведена бе тематична дискусия по теми, свързани с трансграничната престъпност, корупцията в спорта и др., предвидени са и интерактивни дискусии по някои от добрите практики и тенденции, идентифицирани в доклада за върховенството на закона за 2023 г.

Участието на прокурор Димитър Хаджийски в първата среща на Европейската мрежа за борба срещу корупцията е поредна положителна стъпка и сигнал от Прокуратурата на Република България за ангажимента, твърдата позиция и своевременните действия, които се предприемат в противодействието на този вид престъпност.