Военно-окръжна прокуратура-София привлече към наказателна отговорност военнослужещ от състава на армията за незаконно подпомагане преминаването на чужденци в страната

20 Септември 2023 г.

На 18.09.2023 г. на територията на община Своге при извършена проверка на лек автомобил, марка Фиат Дукато, управляван от редник от състава на българската армия, са установени 11 марокански граждани без документи за самоличност. Крайната дестинация на мигрантите е била друга държава членка на ЕС.

За случая незабавно е уведомен дежурен прокурор от Военно-окръжна прокуратура-София и е започнало разследване за извършено престъпление. 

На 19.09.2023 г. военнослужещият е привлечен в качеството на обвиняем за незаконно подпомагане преминаването на чужденци в страната, извършено по отношение на повече от едно лице, чрез използване на моторно превозно средство, и с постановление на наблюдаващ прокурор е задържан под стража до 72 часа.

На 21.09.2023 г. ще бъде внесено искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия в Софийския военен съд.

За извършеното деяние законът предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 10 години и глоба от 5000 до 20 000 лева,  както и глоба в размер на пазарната стойност на превозното средство.