Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за пренасяне на недекларирана валута в размер на общо 124 195 лева, открита в товарен автомобил на ГКПП – Капитан Андреево

14 Септември 2023 г.

Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем Х.К., на 59 г., за това, че на 12.09.2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево при излизане от България за Турция не е изпълнил задължението си пред митническите органи да декларира писмено парични средства – сумата от 63 500 евро, с обща левова равностойност от 124 195 лева, пренасяни през границата на страната, която е външна за  Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери  – престъпление по чл. 251, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 12.09.2023 г. на ГКПП – Капитан Андреево пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от Х.К. Той пътувал от Белгия през България и Турция за Азербайджан. Превозното средство е било селектирано за щателна митническа проверка, при която в кутията за управление на хладилния агрегат на полуремаркето, са били намерени еврови банкноти. Общото количество на недекларираната валута е 63 500 евро с левова равностойност 124 195 лева. Х.К. обяснил, че негови приятели, които живеели в Западна Европа, му дали парите, за да ги предаде на техни роднини в Турция, пострадали при земетресение.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение- Свиленград. Спрямо обвиняемия  е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лева. Бързото производство ще приключи в законния срок.