Районна прокуратура-Велико Търново привлече към наказателна отговорност три лица за трафик на мигранти

21 Август 2023 г.

Районна прокуратура-Велико Търново привлече в качеството на обвиняеми и задържа за срок до 72 часа три лица по досъдебно производство за трафик на мигранти. Те са привлечени към наказателна отговорност за това, че на 18.08.2023 г. на първокласен път II-55, км. 55+879, до разклона за село Бояновци, общ. В. Търново, в съучастие, И.И. като извършител, а  В.П. и К.К. - помагачи (пътували с лек автомобил „Пежо“, указвали пътя и предупреждавали за наличието на полицейски патрули), с цел да набавят за себе си имотна облага, чрез използването на лек автомобил „Форд“, управляван от И.И.,  противозаконно подпомогнали група чужденци да преминат в страната, в нарушение на Закона за чужденците в Република България - без да притежават редовен паспорт или заместващ го документ за пътуване, както и виза.

Деянието е било извършено по отношение на повече от едно лице (8 лица, от които едно  непълнолетно), съпроводено от И.И. с неподчинение спрямо орган на властта (полицейски служители в РУ-Велико Търново), и по начин, опасен за живота на четири лица, които са били превозвани в багажника на автомобила - престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1, т. 3, т. 4, т. 5, т. 6 и т. 7, вр. ал. 1 от НК.

По делото са извършени неотложни процесуално следствени действия - огледи на местопроизшествие и на леки автомобили. Разпитани са свидетели, като е установено, че лицата са марокански граждани. Двата леки автомобила са иззети.

С постановление на наблюдаващия прокурор тримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа и спрямо тях са внесени в съда искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново, като се провежда от разследващ полицай при РУ-Велико Търново.