По искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново задържаха обявен за международно издирване британски поданик

9 Август 2023 г.

По искане на Окръжна прокуратура-Велико Търново състав на Великотърновски окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на мъж на 60 години за осигуряване участието му в производството по екстрадирането му.

Британският гражданин А.У. е обявен за международно издирване от британските власти въз основа на заповед за задържане, съгласно Споразумение за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритания, издадена от съда в Единбург, Великобритания. Той е издирван за провеждане на наказателно производство за сексуални престъпления срещу деца, като за извършваните от него престъпления е предвидено максимално наказание - доживотно лишаване от свобода. Същият е установен на територията на страната и е задържан.

С постановление  на ОП-Велико Търново британският поданик е задържан до 72 часа. В този срок е внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои внасяне на предложение до Великотърновския окръжен съд за признаване на издадената заповед за арест и екстрадиция на А.У.   

Определението на Великотърновския окръжен съд за мярката за неотклонение подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд-Велико Търново.