Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на сребърни бижута за 152 432 лева

8 Август 2023 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем Р.А., на 64 г., турски гражданин, за това, че на 06.08.2023 г. през ГКПП Капитан Андреево, обл. Хасково, пренесъл през границата на страната от Турция в България, с автобус, марка „Темза“, с турски регистрационен номер, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, а именно сребърни пръстени, сребърни гривни, сребърни синджири, сребърни медальони, сребърни колиета и сребърни обици, всички с общо тегло 21 776 грама на обща стойност 152 434 лева – престъпление по чл. 242 ал.1 б. „Д“ от Наказателния кодекс.

На 06.08.2023 г., на ГКПП Капитан Андреево пристигнал автобус с турска регистрация, управляван от Р.А. Той се движел от Турция през България за Сърбия. В превозното средство пътували седем пътници и втори шофьор. Автобусът бил селектирано за щателна митническа проверка, при която във фабрична кухина, в една от стените на помещението за почивка на шофьорите, били открити 60 пакета с бижутерийни изделия от бял метал - пръстени, обеци, гривни, синджири, медальони, колиета. Според извършената от вещото лице експертиза откритите накити са сребърни - проба 925, и са с тегло 21 776 грама на стойност 152 432 лева.  

Контрабандните сребърни бижута са иззети като веществени доказателства.

Спрямо обвиняемия Р.А. е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лева, наложена му е забрана да напуска страната и временно му е отнет международният паспорт.