Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем и задържа турски гражданин по бързо производство за даден подкуп на полицейски служители

6 Юли 2023 г.

Днес, 6 юли 2023 г., Окръжна прокуратура–Пловдив привлече като обвиняем по бързо производство Х.Х., на 58 г., турски гражданин, за това, че на 05.07.2023 г. на автомагистрала „Тракия“, в землището на с. Трилистник, обл. Пловдив, в посока към гр. Бургас, е дал подкуп – пари – сумата от 300 долара, на двама полицейски служители от ОД на МВР – Пловдив, за да не извършат действия по служба, а именно да не извършат проверка на лекотоварен автомобил, марка „Пежо“ – престъпление по чл. 304а, вр. чл. 304, ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че Х.Х., управлявал лек автомобил, който се движел по автомагистрала „Тракия“ в посока към гр. Бургас. Пред него пътувал лекотоварен бус, марка „Пежо“, със старозагорска регистрация, който бил спрян за проверка от полицейски патрул на автомагистрала „Тракия“, в землището на с. Трилистник, обл. Пловдив. Малко след това до него спряла и колата, управлявана от Х.Х. Той слязъл, приближил се към полицаите и им подал 300 долара, за да не извършат проверка в буса. Служителите на МВР не взели парите и незабавно уведомили дежурния разследващ полицай при РУ - Труд при ОД на МВР – Пловдив.

Обвиняемият Х.Х. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура–Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. 

Установено е, че водачът на лекотоварния автомобил – бус, марка „Пежо“, е М.К., турски гражданин. При условията на неотложност е било извършено процесуално-следствено действие – претърсване и изземване, като в автомобила, управляван от него, са били намерени и иззети 13 600 броя електронни цигари без поставен акцизен бандерол и огромно количество консумативи за тях.

По случая е започнато досъдебно производство по чл. 234 ал. 1 от Наказателния кодекс – за държане на акцизни стоки без бандерол в немаловажен случай, което се наблюдава от Районна прокуратура – Пловдив. Към момента по делото се извършват необходимите процесуално-следствени действия. М.К. е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.