По искане на Районна прокуратура-Хасково съдът задържа 36-годишен мъж за незаконно превеждане през границата на страната на двама сирийски граждани

6 Юли 2023 г.

По искане на Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.Р., на 36 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 01 юли 2023 г. през ГКПП-Капитан Андреево, обл. Хасково, като извършител в съучастие с 29-годишната Т.Й., превел през границата на страната от Турция в България двама сирийски граждани без разрешение на надлежните органи на властта, като за превеждането е използвано моторно превозно средство - лек автомобил с българска регистрация.

Престъплението е квалифицирано по чл.280, ал.2, т.3 и т.4, вр. ал.1, вр. чл.20 ал.2 от Наказателния кодекс.

На 1 юли 2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево за влизане от Турция в посока към България пристигнал лек автомобил с българска регистрация, управляван от българската гражданка Т.Й., на 29 г. Като пътник в автомобила пътувал и Д.Р., на 36 г. При извършена проверка в специално изработен тайник в долната част на автомобила служителите на ГПУ-Свиленград установили, че има укрити две лица от мъжки пол, които били без съответното разрешение за влизане в страната. Те са ненавършили 18-годишна възраст, и двамата на 17 г. Двамата са от Сирия и е трябвало да бъдат транспортирани от гр. Одрин, Турция, до България. Автомобилът, в който са били укрити чужденците, е иззет като веществено доказателство по бързото производство.

Районен съд-Свиленград е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Д.Р. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Д.Р. мярка за неотклонение може да се обжалва пред Окръжен съд-Хасково. По същото дело и по горепосочения текст като обвиняема е привлечена и Т.Й., като спрямо нея е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“.