Младши магистрати участваха в обучение по наказателноправни въпроси в Неапол

29 Юни 2023 г.

Младши магистрати от Русе и София участваха в „Лятно училище: Езиково обучение в областта на наказателното право“ в италианския гр. Неапол, организирано от Европейската мрежа за съдебно обучение.

Иван Енев - младши следовател към Окръжния следствен отдел в Окръжна прокуратура-Русе, и младшите прокурори от Софийска районна прокуратура Мария Куртева и Гергана Миталова-Герон бяха част от група младши магистрати от Румъния, Испания, Нидерландия, Гърция, Хърватия, Унгария, Чехия, Литва,  Латвия, Словашка република, Полша и Федерална република Германия, които в периода 19.06.2023 г. – 23.06.2023 г. се включиха в обучението.

Те се запознаха детайлно с новостите, свързани с международната правна помощ, европейските заповеди за разследване, европейските заповеди за арест и процедурите за екстрадиция. Участниците разискваха проблеми, свързани с международното сътрудничество по наказателноправни въпроси.   

Целта на обучението бе споделянето на ценен опит и практики в областта на международното сътрудничество по наказателни производства за широк спектър от престъпления, включително и с трансграничен характер.