Заместник районен прокурор при Софийска районна прокуратура участва в кръгла маса на тема „Мерки за борба с домашното насилие в България – заедно срещу насилието“

15 Юни 2023 г.

Днес, 15.06.2023 г., заместник районният прокурор Борислав Георгиев взе участие от страна на Софийска районна прокуратура(СРП) в кръгла маса на тема „Мерки за борба с домашното насилие в България – заедно срещу насилието“, която се проведе в град София. Организатор на събитието е Фондация „Асоциация Анимус“, а във форума участваха заместник министър – председател и министър на външните работи Мария Габриел и други министри, народни представители, омбудсманът проф. Диана Ковачева, както и представители на изпълнителната власт и експерти.

Основните теми, които бяха засегнати по време на кръглата маса бяха проблемите, пред които се изправят всички жертви на насилие и трудностите, които срещат правоприлагащите органи във връзка с разследванията, касаещи престъпления, извършени в условията на домашно насилие, както и нуждата от превенция и законодателни промени.

Борислав Георгиев обясни, че в Софийска районна прокуратура е създадена организация, при която ежедневно дежурен прокурор посреща жертви на домашно насилие и приема сведения от тях. Той обърна внимание на проблеми, които могат да бъдат решени с изменение на Наказателния кодекс, в частта, която се отнася до престъпления, извършени в условията на домашно насилие. „Огромна трудност в прилагането на съществуващата законова уредба е изискването за системност, за да се води престъплението, извършено в условията на домашно насилие“, каза зам. районният прокурор при СРП. Борислав Георгиев поясни, че според закона се изисква тази системност да бъде доказана не само от думите на пострадалото лице.  Другият основен проблем, който срещат прокурорите при решаването на делата свързани с престъпления, извършени в условията на домашно насилие е, че пострадалите лица впоследствие оттеглят показанията си и не желаят да свидетелства в хода делата, коментира заместник районният прокурор. 

„Ефективното взаимодействие между институциите гарантира добри резултати в борбата срещу домашното насилие“, каза в заключение прокурор Борислав Георгиев и допълни, че освен взаимодействие между прокуратурата и МВР, е необходимо и установяване на професионални контакти със социалните органи, които със своя опит като експерти да подпомагат разследванията на престъпления, извършени в условията на домашно насилие.