Младши следовател от Сливен участва в програма за обмен на съдебни власти относно Белгийската правосъдна система и механизмите за справяне с тероризма

13 Юни 2023 г.

Младши следовател от Окръжния следствен отдел на Окръжна прокуратура-Сливен взе участие в обучение, организирано от Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) в Белгия, по програма за обмен на съдебни власти относно Белгийската правосъдна система и механизмите за справяне с тероризма.

Обучението е проведено в Института по правосъдие на Белгия, като освен български представители, в него са участвали и магистрати от Федерална Република Германия, Италия, Румъния, Литва и Гърция.

Участниците са присъствали на лекции, представени от белгийски магистрати, за подпомагането на жертвите на престъпления, включително на терористични атаки. Те са се запознали с практиката в противодействието на този тип престъпления.

Участниците са присъствали на заседания по съдебните процеси за терористичните атаки на Летище Брюксел и на метростанция Maelbeek в Градската съдебна палата. В първоинстанционния съд на град Мехелем магистратите са наблюдавали презентации за ролята и приноса на съда и прокуратурата, както и относно правата на човека в правосъдието.

Магистратите са посетили Европейският парламент и Съдебната палата в Брюксел.