Районна прокуратура-Хасково наблюдава досъдебно производство за шофиране на лек автомобил в насрещното движение след употреба на алкохол

29 Май 2023 г.

Районна прокуратура-Хасково наблюдава досъдебно производство за престъпление по чл.343б, ал.1 от Наказателния кодекс - за това, че на 28.05.2023 г. по Републикански път I, на територията на община Хасково, водач е управлявал лек автомобил, марка „Фолксваген“, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно 2,61 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 28.05.23 г. в 15,31 ч. в РУ-Хасково е получен сигнал, че по пътното платно в посока от с. Манастир, обл. Хасково, за гр. Хасково се движел лек автомобил, марка „Фолксваген“, с български регистрационен номер. Колата криволичела по пътното платно, навлязла в насрещната лента за движение и представлявала опасност за другите превозни средства.

Полицейските служители на ОД на МВР-Хасково незабавно предприели действия по установяване на автомобила и неговия водач. Малко по-късно превозното средство е било намерено паркирано пред жилищен блок в гр. Хасково. Установено е, че колата управлявал А.Х., на 61 г. Той е бил изпробван с технически средства за употреба на алкохол. Тестът отчел, че А.Х. шофирал с наличие на алкохол в кръвта - 2,61 на хиляда.

По делото са извършени действия по разследването – разпити на свидетели и разпознаване на лице. Видеозапис на движението на автомобила, управляван от А.Х., е приобщен по досъдебното производство.

Действията по разследването по досъдебното производство продължават под надзора на Районна прокуратура-Хасково.