59-годишен мъж от Русе е задържан във връзка с разследване за измама, при която възрастна жена от Варна е ощетена с 20 000 лева

29 Май 2023 г.

59-годишен мъж е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура-Варна във връзка с измама, при която на възрастна жена от града е нанесена имотна щета след въвеждане в заблуждение. В.С. е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 209, ал.1, във връзка с чл. 20, ал. 4 от НК.

Мъжът е задържан след като участвал в ролята на муле в реализирането на измама по телефона. Той получил сумата от 20 000 лева, които 74-годишна жена – жертва на престъплението, по-рано през деня хвърлила през терасата на дома си.

Потърпевшата получила обаждане по телефона от непознат мъж, който я убедил, че е полицейски служител. Заблудил я, че помага на органите на реда в залавянето на извършител на телефонни измами и жената се доверила. Хвърлила през терасата на дома си спестяванията, които имала.

След предприетите незабавни действия по разследване на случая станало ясно, че В.С. е съпричастен към извършената измама. Мъжът бил задържан и привлечен към наказателна отговорност. В автомобила му са открити 19 600 лева.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Варна. Изяснява се съпричастността и на други лица към престъплението.

В съда ще бъде внесено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, спрямо 59-годишния обвиняем.