Прокурор от Софийска районна прокуратура участва в семинар за икономически престъпления в Рига, Латвия

29 Май 2023 г.

Прокурор Яна Гунчева от Софийска районна прокуратура участва в семинар на тема “Икономически престъпления: възстановяване и конфискация на активи в ЕС: Акцент върху Регламент (ЕО) № 2018/1805 от 14-ти ноември 2018 г.”, който беше организиран от Европейската мрежа за съдебно обучение. Той се проведе в периода 23-24 май 2023 г. в гр. Рига, Република Латвия.

В обучението взеха участие 31 съдии и прокурори от 15 държави-членки на ЕС, сред които петима магистрати от България (четирима прокурори от различни прокуратури и съдия от Софийски градски съд).

В рамките на семинара подробно бе разгледана относимата правна рамка- включително актове, приети в рамките на ООН, Съвета на Европа и Европейския съюз. Специален акцент беше поставен върху разпоредбите на директивите за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз и регламентът (ЕС) 2018/1805 относно взаимното признаване на актове за обезпечаване и конфискация.

Обсъдени бяха практически проблеми по конкретни казуси, съставяне и изпращане на искания /сертификати/ за обезпечаване и конфискация на имущество в конкретни държави-членки. Проведен бе и симулиран процес на съдебно производство, свързано с оспорване от страна на засегнати лица на актове за обезпечаване на имущество, признати и изпълнени по силата на регламента.