Изявление на главния прокурор на Република България Иван Гешев

16 Май 2023 г.

Олигархичният модел трябва да приключи, за мен е важна сигурността на гражданите

Смятам, че атентатът срещу мен е целенасочен опит да бъда убит. Дали е така или не ще покажат експертизите и разследването. Сигурен съм, че истината ще излезе наяве. Не ме е страх, винаги съм правил неща, които смятам за правилни и които са в интерес на хората, заяви главният прокурор Иван Гешев в изявление пред журналисти. „Имам подкрепата на колегите, вярвайте ми. Ще довърша мандата си“, каза главният прокурор - Независимо от всичко прокуратурата ще продължи да работи обективно при спазване на закона и европейските ценности“.

 

Публикуваме текста на изявлението с незначителни съкращения:

Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и за тяхната сигурност. За мен думи като родина, татковина, отечество, мъжка дума, чест, вярност към приятелите, колкото и да е старомодно, означават нещо.

Може да съм допускал грешки, нормално е. Може някъде да съм казал нещо непремерено, но всичко е било само в интерес на хората и на народа.

Пристигайки от Съединените американски щати, бях поканен до 10 ч. да си подам оставката. Беше споменато моето семейство и че ако не го направя, някой ще натисне „копчето enter“ с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава. Свършваше с „Don’t worry, be happy“. Имаше и лирични отклонения като че съм сам на скалата, а там духа вятър.

Не ме е страх, колкото и на някои да им звучи като клише. Съдията Фалконе е казал: „Страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж“. Един човек, на когото дължа извинение, ми каза: „Историята помни само смелите“. Аз не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които смятам за правилни и които са в интерес на хората. Правя, каквото трябва, пък да става каквото ще.

Ще ви изложа хронологично как аз виждам атаките на политическата мафия, олигархията и престъпността и защо се случи всичко това. Опитах се още в началото на мандата си да променя каквото мога в живота на българските граждани, да подобря тяхната сигурност. Започнах с битовата престъпност, възрастните хора, които ги убиват по къщите. Продължихме с организираната престъпност. Европейската комисия заяви, че благодарение на специализираните структури този проблем е решен в задоволителен порядък. За пръв път разследвахме дела за тероризъм, за зловредното руско влияние, което никой не разследваше и което до този момент не беше проблем. Даже някои бивши министър-председатели подаряваха кученца на Путин.

Продължихме и с олигарси, които всички смятаха за недосегаеми, а сега се крият по различни дестинации – Дубай, Сърбия, пазени вероятно от руснаците, плащайки на лобисти суми от 350 000 долара и други. В резултат прокуратурата бе атакувана безогледно. Обединиха се политическата мафия, олигарсите, престъпниците и всички, които искат да продължат да крадат.

Аз, надявам се и българските граждани, не искам това да продължава.

Днес се надявам това да е началото на края на този олигархичен модел. Тук ще се присъединя към г-н Сарафов, лицето Борислав Боби Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата. Аз съм съгласен. Сега е моментът и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен внимателно да я ръководи в интерес на собствените си, може би, користни интереси. А сега го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности, като върховенство на закона и правовата държава, дори елементарен морал.

Всичко започна преди месеци. Тогава получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик или в Израел или в Турция, евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех насериозно. Явно тогава е почнала организацията на всичко това, което виждаме. Така си мисля.

След това в Украйна казах, че ако Путин дойде в България, ние ще изпълним законовите си задължения и ще го предадем на Международния наказателен съд. Не знам дали има връзка, но това беше началото.

Всички знаете за опита за атентат срещу мен. Това беше шок, по тази причина имах нужда от време. Мисля, че е разбираемо. Смятам, че това е целенасочен опит да бъда убит.  Дали е така или не, ще покажат експертизите. Към това разследване най-вероятно ще се включат нашите партньори като Европол и други. Сигурен съм, че истината за това ще излезе  наяве. Естествено не подлагам на съмнение компетентността и капацитета на българските експерти.

Това, което се случи следващите дни, го подцених – безобразна медийна атака лично срещу мен и срещу прокуратурата. До някаква степен беше очаквано. Това продължава от т.нар. демократична общност в продължение на години. Знае се кои партии седят отзад. Знаете за опитите за законодателни промени – т.нар. закон за контрол на главния прокурор. Не знам дали той съвпада с този сценарий. Ще видим. По същество този закон е само с една-единствена цел – ако може да бъде привлечен като обвиняем и отстранен главния прокурор и овладяна прокуратурата.  За мен е категорично, че това, което се случва, цитирам Европейския парламент, е покушение срещу върховенството на закона и опит за овладяване на съдебната система в противоречие с всякакви европейски ценности.

Медийната истерия, която вече не е случайна, а се оказа целенасочена, според мен, надявам се да не съм прав, измести фокуса от атентата срещу един главен прокурор на страна от ЕС в друга посока – да се оправдавам защо съм останал жив. Това за мен беше безумно. По тази причина мълчах.

Бях на посещение в Турция, планирано отдавна, след това в САЩ, а днес може би трябваше да съм в Порто за конференция на моите приятели от Европейската еврейска асоциация. Не знам дали някой е знаел и го е планирал, докато ме няма. През цялото това време главен прокурор беше господин, лицето Борислав Боби Сарафов, до вчера, когато подписах заповед, че прекъсвам отпуската си. Отдел „Публична комуникация“ ме посъветва в неделя в САЩ  да дам интервю, каквото желаеше г-н Никодимов, предвид спекулациите и обидната за всеки магистрат гнусна медийна кампания. Дадох това интервю и обясних всичко, което знам като пострадал от това престъпление. Аз съм го обяснил още първия ден при разпита ми в качеството на свидетел на 1 май и мислех, че темата е приключена. Оказа се, че не е така и това е само началото на блиц крига срещу прокуратурата и овладяването й.

Сутринта в понеделник, съжалявам, може да изпусна хронологично някои неща, мой приятел от провинцията, близък до ГЕРБ, ми се обади и каза, че притеснен Бойко Борисов, лицето Бойко Методиев Борисов, му се обадил и е питал къде е семейството ми. Той казал, че не знае. Семейството ми беше в една приятелска държава, подпомогнато от една приятелска прокуратура. И е посъветвал да спра да говоря. Бил съм първа, втора, трета новина. Помислих, че нещо му става … и това подцених.

Видях след това становище в БТА на моя заместник – лицето Борислав Боби Сарафов, с което предполагам сте запознати. Обадих му се и той каза, че го е много срам, обаче нямало какво да направи. Това е синтез на ситуацията. Попитах го – нали знаеш, че това не отговаря на истината. Той каза – извинявай, ама разбери ме. И почнах да калкулирам какво се случва. Тогава предположих повечето неща, които се развиха следващите дни.

Следващият ден – вторник, той ми се обади и каза, че ще отиде за интервю при г-жа Великова. Беше ми много странно. Попитах:  „Как се свърза с нея?“ „Ми казаха ми да отида при нея. Отивам, за да оправя нещата“. Той отиде, даде интервю. Всеки може да го чуе. Помислих, че човекът е размислил. Каза, че ситуацията е сложна и някой трябва да изгори. Този някой трябва да е Ясен Тодоров. В интервюто каза, че обмисля дали да му поиска оставка. Чухме се пак, било само за медиите.  В сряда разбрах, не от него, че е внесъл предложение във ВСС да бъде отстранен г-н Ясен Тодоров като негов заместник, защото давал медийни изявления без негово съгласие.

Тук държа да уточня, че има медийна стратегия на прокуратурата, която не изисква съгласие на г-н Сарафов. Отделно не ми е известно г-н Сарафов да е искал разрешение за каквито и да е свои изявления, включително и при г-жа Великова, съгласно тази медийна стратегия, която е задължителна за прокуратурата. Отдадох го пак на личния елемент. Изпрати ми снимка от чата на Национална следствена служба, където г-н Ясен Тодоров явно по погрешка, комуникирайки с г-н Сарафов, е написал на цялата Национална следствена служба, че той (Ясен Тодоров) няма от какво да се притеснява, но че мишките напускат кораба.

В четвъртък г-жа  Габриел каза, че първата работа е да поиска оставката на главния прокурор от следващия министър на правосъдието.

Няма да коментирам доколко това нарушава принципа за върховенство на закона и за разделение на властите. Всеки един от вас може да прецени. Не съм и запознат, но четох интересен пост на г-н Урумов, който прави един интересен разбор как това кореспондира или по-скоро не кореспондира с изискванията за независимост.

Звъннах на един политик, който познавам и считах за приятел, политик - жена. Тя каза: „Разбери ме, бях до нея и от нея го чух за пръв път“, от което ми стана ясно, че това са го знаели много тесен кръг от хора. Лицето Бойко Методиев Борисов и може би един, двама, пет други. Тук ме учудва позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна позиция.

Между другото преразказвам много разговори, които проведох от територията на САЩ, включително и други, които проведох в съботния ден по телефона, а и лично в къщата си с политици, членове на ВСС и магистрати. Десетки разговори, може би повече от десетки.

Г-н Сарафов каза, след като прочетох, че шестима от членовете на Прокурорската колегия са подписали, така да се каже, искане за отстраняването ми: Ами ти знаеш какво стана, какво да направя, нямам какво да ти кажа повече. Няколко разговора бяха. Попитах един член на ВСС - какви са тия смешни основания, нали знаеш, че няма процесуални нарушения. Той каза - не съм го прочел, дадоха ми го, просто да можеш да си подадеш оставката и да те отстраним.

След това получих есемес от един административен ръководител на Софийска апелативна прокуратура, ще го цитирам, защото е тъжен: „Много съжалявам за това, което направих днес, съжалявам“. Попитах какво е станало, за какво съжаляваш. Той каза: „Накараха ме да пусна становище“. „Кой те накара?“. „Сарафов“. Казах му, че никой прокурор от Апелативния район не е запознат. Той: „Разбери ме“. Разбрах го. Приятел ми е и ще продължи да ми е приятел, в тежко здравословно положение е. Това ще тежи на съвестта на тези хора, които са го направили, ако имат съвест.

Обадих се на всички  останали апелативни прокурори. В Търново ми казаха: „Г-н Гешев ние сме зад вас, Сарафов няма да смее да се обади“. От Варна ми казаха - в долни опити за преврат няма да участваме. Бургас - разчитайте на нас, вършим си работата и няма да предадем хората, не сме предатели“. Обади ми се заместник-административен ръководител на Пловдив. Каза: Аз в това няма да участвам, ще му кажа да се оправя с апелативния прокурор.

Реших да прекъсна служебната си командировка. Снощи пристигнах на летището в гр. София. След това получих послание, че ако до 10 ч. не си подам оставката, някой ще натисне цитирам „копчето enter“. Няма да кажа от кой. Беше неподписано и мога да предполагам. Когато се убедя от кой е и дали е приближен до някоя политическа партия, ще ви уведомя. Колебанията свършиха.

На никой след 1989 г. не му се е изсипвало на главата това, което ми се изсипа на мен през последните 3 години. Само в личен план – проверки на семейство, на приятели, доноси, жалби, пасквили, хиляди статии, компромати и какво ли още не.

Всичко това показва, че някой може би възприема, че аз съм „бъг в системата“ и този бъг трябва да бъде отстранен, за да може да продължи да функционира системата по същия начин и да продължи да се краде и да живеем бедно. Обмислях дали всичко това си заслужава в личен план. Снощи реших твърдо, че си заслужава в името на децата и внуците ни. Този олигархичен модел, който управлява България и заради който мизерстваме, трябва да приключи. Аз съм българин, прокурор, магистрат и мъж. Някои други явно не са.

Това, което си мисля за тези, подписали искането, е ясно – голяма част от тях бяха на спонтанния протест на прокурори на стълбите на съдебните палати. Случайно или неслучайно всичко това се е промени в четвъртък вечерта. Чух слух, дали е вярно предстои да се изясни – за оказван натиск, за събирани подписи в болницата.

Някои от тях може би са мотивирани, всеки си има слабости, други са уплашени, трети са подведени. Аз се надявам, че във ВСС има достойни хора, за които тези думи - чест, достойнство и български магистрат, все още означават нещо. Искрено се надявам, някои от тях смятах за приятели.

Всичко това, което се случи, много ясно онагледява държавата, в която живеем – и опорките, и хибридните атаки срещу прокуратурата, това, че аз съм бил всесилен.

Това, че всички се обединиха така безапелационно, означава две неща. Аз и прокуратурата, на която се гордея, че съм главен прокурор, си вършим работата в интерес на народа и на закона. Гордея се с прокуратурата и следователите, защото те показаха, че ние сме единствената стабилна институция. Получих стотици обаждания за подкрепа и да не се отказвам. Гордея се, че съм главен прокурор на прокуратура, която функционира като колектив и демократично, на база вярата в закона и Конституцията на страната. Оказва се, че голяма част от политиците не са я чели, а тези, които са я чели, явно не знаят и не ги интересува какво пише в нея.

Ще завърша с това, че за мен като главен прокурор е единствено важно това да продължа да работя за хората, за българските граждани. Ще довърша мандата си независимо от всичко, което описах.

Получих съобщение от мой колега прокурор, който ми написа: „Здравей, Иване, не знам дали знаеш, но г-н Сарафов е казал на…, който казал на друг, че трябва да прекратя делото „Барселонагейт“ до петък. Не знам дали си запознат“.

Делото е на специален надзор, уведомих наблюдаващия прокурор във ВКП и тя каза, че е получила подробна справка, от която е ясно, че не може да приключи делото преди септември, преди прогнозния срок по ред процесуални причини и че ще продължи да работи по закон.

Аз ще довърша мандата си, защото само едно има значение – българските граждани да имат сигурност. Прокуратурата ще продължи (да работи) по същия начин обективно, при спазване на закона и европейските ценности, независимо от всичко. Имам подкрепата на колегите, вярвайте ми. Прокуратурата е единна и ще продължи да бъде единна.

Обичам България, гордея се, че съм българин! Бог с нами и да живее майка България!

Видео