Великотърновският апелативен съд уважи становището на прокуратурата и остави в ареста обвиняем за умишлено убийство на майка си

12 Май 2023 г.

С мярка за неотклонение „Задържане под стража“ остава 19-годишен обвиняем за умишлено убийство на майка си, след като Великотърновският апелативен съд остави без уважение искането му за изменението ѝ в по-лека. Становището на Великотърновската апелативна прокуратура бе, че арестът на А.В. трябва да продължи.

19-годишният мъж е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство на Окръжна прокуратура-Ловеч за това, че на 13.02.2023 г, в гр. Ловеч умишлено умъртвил другиго – майка си Т. В., на 52 години. Престъплението по чл. 116, ал. 1, т. 3, вр. с чл. 115  от НК се наказва с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Апелативен съд – Велико Търново прие доводите на прокурора, че от събраните доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че А.В. е извършил престъплението, за което е обвинен и е налице реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. С тези мотиви въззивният съд потвърди определението на Окръжен съд – Ловеч като правилно и законосъобразно и не уважи искането на обвиняемия за изменението на взетата спрямо него мярка за неотклонение „Задържане под стража“  в по-лека. 

Определението на АС- Велико Търново не подлежи на обжалване.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Ловеч.