Заместник главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева участва в 33-та работна среща на Консултативния съвет на европейските прокурори в гр. Страсбург

11 Май 2023 г.

Заместник главният прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева, която е и член на организацията от страна на Прокуратура на Република България, взе участие в 33-та работна среща на Консултативния съвет на европейските прокурори (КСЕП). Тя се провежда на 11 и 12  май 2023 година в централата на Съвета на Европа в гр. Страсбург, Франция.

В 33-та работна среща на КСЕП участват представители от най-високо ниво на прокуратури от Армения, Италия, Латвия, България, Португалия, Румъния, Турция, Естония, Чехия, Швеция, Португалия, Испания и Лихтенщайн. Присъстват и представители на Бюрото на КСЕП и експерти – ръководители на дирекции от Съвета на Европа.

В началото на срещата бяха обсъдени ефектът и приложенията на последните становища на КСЕП, в това число и Становище № 17 за ролята на прокурорите за защита на околната среда, както и необходимостта от ревизиране и допълване на някои становища, като например за независимостта на прокуратурите и прокурорите. В тази връзка президентът на КСЕП за тази година и водещ на срещата – Яна Жезулова от Чехия, изрази мнението си, че е „немислимо да очакваме ефективно правосъдие без гарантирана независимост на прокуратурите и прокурорите“.

Целта на работната среща е обсъждането на проекта на 18-ото становище на КСЕП, посветено на прокурорските съвети и други подобни организации на прокурорите като ключови органи на прокурорско самоуправление. Членовете на КСЕП обърнаха внимание на голямото разнообразие от правни и прокурорски системи във всички 46 страни членове на Съвета на Европа, занимаващи се със самоуправление, както и техните структури и състав, компетентността и правомощията, с които разполагат, което създава трудности при приемането на едно консолидирано становище. Според членовете на Съвета именно тези организации са от голямо значение за утвърждаване на независимостта и безпристрастността на прокуратурите в цяла Европа.

По време на обсъжданията Десислава Пиронева обърна внимание на обстоятелството, че именно чрез ефективното, бързо и законосъобразно изпълнение на мисията и работата на прокурорските органи и структури, независимо каква е конкретната уредба в съответната страна, следвайки фундаментални принципи от актовете на Съвета на Европа и конституциите на държавите членки, ще се обезпечи нормалното функциониране на прокуратурите и на всеки прокурор, с което пряко се допринася за качеството на правосъдието в цялост. „В тази връзка значението на усилията и свършеното от работните групи и при генералните срещи на КСЕП е огромно. Съвместните усилия на представителите на прокуратурите от всички държави членки на Съвета на Европа е основополагащо за подобряване на взаимодействието и за по-доброто изпълнение на работата ни при преодоляването на предизвикателствата от глобално значение“, каза заместник главният прокурор при ВАП.

Консултативният съвет на европейските прокурори е консултативен орган към Комитета на министрите на Съвета на Европа и е създаден с решение на заместник-министрите от 13 юли 2005 г. Ежегодно в Консултативният съвет на европейските прокурори участват прокурори от 46-те държави членки на Съвета на Европа.