57-годишен украински гражданин е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна за избягване плащането на данъчни задължения в размер над 680 000 лева

10 Май 2023 г.

Окръжна прокуратура-Варна предаде на съд 57-годишния Ф.П., привлечен към наказателна отговорност за избягване установяването и плащането на данъчно задължение в особено големи размери като не съхранил в законоустановените срокове счетоводни документи, осъществявал счетоводство в нарушение на изискванията на законодателството на страната, приспаднал неследващ се данъчен кредит и потвърдил неистини в подадени официални документи - престъпление по чл. 255, ал.3 във връзка с ал.1, т. 1, т.2, т.4, т.5 и т.7, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК.

Украинският гражданин бил собственик и управител на търговско дружество с разнообразна дейност и като такъв решил да се възползва от възможността да получи без основание право на данъчен кредит. За да изпълни намеренията си Ф.П. включил в месечните си дневници за покупки фактури за фиктивни сделки с цел избягване установяването на реалните му данъчни задължения и кумулиране на задължения на държавата към дружеството. Тези сделки били оформени и подавани заедно с декларациите по ЗДДС, приспадайки данъчен кредит като реално дължим на фирмата, без да са били осъществени реални доставки на стоки или услуги. Общата сума на избегнатите данъчни задължения e 687 524,24 лева.

Предстои делото срещу 57-годишния обвиняем да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако той бъде признат за виновен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество.