Следовател от Следствения отдел на СГП участва в програма за обмен на ЕМСО и НИП

21 Април 2023 г.

Следователят от Следствения отдел при Софийска градска прокуратура Надежда Стоянова участва в учебно посещение в Агенцията на ЕС за основните права и Службата на ООН за наркотиците и престъпността. То се проведе във Виена, Австрия в периода 17 - 18.04.2023 г. по програма за обмен и бе организирано от Европейската мрежа за съдебно обучение и Националния институт  на правосъдието.

В учебното посещение участваха магистрати от България, Словения, Австрия, Италия, Франция, Хърватия, Румъния, Чехия, Германия, Полша, Испания, Португалия, Гърция, Естония, Белгия, Финландия, Литва и Латвия.

По време на посещението в Службата на ООН по наркотиците и престъпността бяха изнесени лекции и презентации за трафика на хора, насилието над деца, киберпрестъпността, съдебната почтеност и глобалната мрежа за съдебна почтеност.

В Агенцията  на Европейския съюз за основните права участниците в обучението бяха запознати с дейността на агенцията във връзка с проекти, свързани с правата на детето, проучване за ЛГБТИ хора в ЕС и Албания, Северна Македония и Сърбия,  защитата и интеграция на лица, бягащи от Украйна.