Отчетът на Апелативна прокуратура–Велико Търново за 2022 година - устойчиво добри резултати за срочност на разследването и качество на прокурорските актове

11 Април 2023 г.

Годишното отчетно събрание на Апелативна  прокуратура–Велико Търново, на което бяха изнесени обобщени изводи за дейността на териториалните прокуратури и на разследващите органи, бе проведено на 06.04.2023 г. и ръководено от апелативния прокурор Таня Недкова. На него присъстваха Ваня Стефанова, завеждащ отдел „Специализиран“ във Върховна касационна прокуратура, Янко Янев, председател на Апелативен съд–Велико Търново, Огнян Дамянов, член на Прокурорската колегия на ВСС, прокурорите от Апелативна прокуратура - Велико Търново, административните ръководителите на Окръжните прокуратури във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе, както и завеждащите на Следствените отдели в окръжните прокуратури.

Направен бе анализ за работата на прокурорите във всички етапи на наказателния процес, административната и контролно-ревизионна дейност и на обема на прокурорската дейност в апелативния район, който включва окръжните и районни прокуратури във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе. Обсъдени бяха резултати и тенденции в противодействието на престъпността, фактори с актуално и дългосрочно решение за ефективността на органите на досъдебното производство и другите правоприлагащи органи, ангажирани с противодействието на престъпността.

Статистическите данни сочат, че за отчетният период прокуратурите от апелативния район са наблюдавали общо 30 441 броя преписки, от които решените са 28 771 броя, като се e запазила тенденцията на висок процент на решените преписки спрямо наблюдаваните – 94.5%. В срок до 1 месец са решени 28 533 броя преписки, което показва висок дял от 99.1% на решените преписки в едномесечен срок.  

Броят на всички наблюдавани досъдебни производства е 24 656. Решени са 18 668 досъдебни производства, като в едномесечен срок - 17 974 броя или 96 %.

През 2022 г. прокурорите от апелативния район са внесли в съдилищата 4152 прокурорски актове, като от тях: обвинителни актове – 2154 броя, споразумения – 1491 и предложения по чл.78а НК –  507. Осъдителните и санкционни решения са 4122 броя или 94.96 % от общия брой, а осъдените и санкционирани лица са 4343. С влязъл в сила съдебен акт са санкционирани 4146 лица, което е 95% от общия брой осъдени и санкционирани. Оправдателните присъди и решения са 2.38% от внесените през годината прокурорски актова, а оправданите лица - 2.74% от осъдените и санкционирани лица през годината. Уточнено бе, че оправданите лица с влезли в сила оправдателни присъди и решения са 2.34 % от осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт.

Делът на върнатите дела от внесените прокурорски актове е 2.17 %. През 2022 г. в прокуратурите от апелативния район са получени за привеждане в изпълнение влезли в сила присъди и споразумения общо за 2452 лица с наложени наказания, подлежащи на изпълнение. Наложените наказания са: доживотен затвор – 2 броя; лишаване от свобода – 934; лишаване от права - 1041; пробация – 543 и обществено порицание – 117. Всички присъди са приведени до 5 дни, като за 85% от присъдите е получено потвърждение за началото на изпълнението.

На територията на апелативния район се помещават 3 затвора и 3 затворнически общежития. В тази връзка е създадена отлична организация, свързана със задължението за упражняване на надзор на местата за лишаване от свобода. Прокурори от Окръжна прокуратура-Плевен и Окръжна прокуратура-Ловеч по предварително определен график посещават затворите и затворническите общежития, изслушват затворниците и приемат жалби от тях.

В специално изпратено писмо, Борислав Сарафов, директор на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването, даде висока оценка на професионалните постижения на Апелативна прокуратура–Велико Търново през отчетната година. „Основните показатели като срочност на разследването и качество на прокурорските актове са устойчиво добри. Същевременно тези добри резултати са постигнати при една висока ежедневна натовареност“, се казва в поздравителното писмо.

Стефанова, Дамянов и Янев поздравиха прокурорите и следователите от района на Апелативна прокуратура-Велико Търново за добрите резултати, като им пожелаха и занапред професионални успехи в укрепването на законността в региона.