Прокурори от Бургас и Русе участваха в обучение на ЕМСО в Лисабон, Португалия

29 Март 2023 г.

Двама български прокурори участваха в обучение на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО), посветено на „Европейско право в областта на миграцията“, което се проведе през периода 22.03 - 23.03.2023 г. в гр. Лисабон, Португалия.

В обучението се включиха 39 магистрати от Испания, Италия, Португалия, Полша, Германия, Гърция,  Румъния, Естония, България, Чехия, Хърватия  и Унгария. От българска страна участваха прокурор Таня Митева от Окръжна прокуратура-Бургас и прокурор Диана Неева от Окръжна прокуратура-Русе.

В рамките на програмата участниците се запознаха с анализ на европейското право в областта на миграцията и с актуалната съдебната практика в тази област. Бяха представени презентации и обсъдени проблеми, свързани с ефективното прилагане на правото на ЕС при миграционни спорове, последиците от миграционния натиск, визовия режим, правата на гражданите на трети страни и възможностите на международното сътрудничеството при разрешаване на възникнали проблеми. 

Прокурорите Таня Митева и Диана Неева се включиха в решаването на практически казуси, свързани с  правния статут на  гражданите на трети страни, достъпа им до публична заетост, правата на непридружените непълнолетни лица-чужденци и сътрудничеството в областта на миграционното право.