Районна прокуратура – Смолян се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка за установяване на причината за притежаване на множество чужди лични карти от лице в гр. Девин

24 Март 2023 г.

Днес, 24 март 2023 г., Районна прокуратура-Смолян се самосезира и разпореди проверка след излъчен тв репортаж и публикация в информационен сайт на журналистически материал, в които се съобщава, че представител на фамилия в гр. Девин е показал плик, в който били събрани множество чужди документи за самоличност на български граждани. 

С разпореждане на наблюдаващия прокурор е указано на органите на МВР да установят лицето, събирало личните карти, да се снемат обяснения от хората, които са си предали документите за самоличност на другиго, както и да се установи дали по този начин се е осъществило организиране на купуване на гласове.

Проверката е образувана с оглед данни за евентуално извършено престъпление от общ характер по чл. 167, ал.3 от Наказателния кодекс – за организиране на купен вот.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверката да се извърши от служители на РУ-Девин. Срокът за приключването й е 48 часа.