Окръжна прокуратура-Хасково наблюдава две досъдебни производства за незаконно държане на металдетектори, археологически предмети, стоки на известни търговски марки и цигари без бандерол 

15 Март 2023 г.

В условията на неотложност, на 14 март 2023 г. в гр. Харманли, обл. Хасково, при специализирана полицейска операция са били извършени претърсвания и изземвания на два адреса - частен имот и офис, ползвани от И.А. Там са били намерени и иззети 2 броя металдетектори, множество монети, предмети, обеци и пръстени, имащи белезите на археологически обекти по Закона за културното наследство и дрехи, носещи знаци на защитени търговски марки, за чието използване притежателят им е нямал разрешение.

От страна на разследващия полицай с първото действие по разследването е започнато досъдебно производство за престъпления по чл. 277а ал.7 от Наказателния кодекс – за противозаконно държане на оръдия, за които се е знаело, че са предназначени и са послужили за търсене на археологически обекти, по чл. 278 ал.6 от Наказателния кодекс – за държане на археологически обекти , които не са били идентифицирани и регистрирани по съответния законов ред, по чл. 172б ал.1 от Наказателния кодекс – за използване в търговска дейност на стоки, носещи знаци на защитени търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителните права.

За започнатото досъдебно производство Окръжна прокуратура-Хасково е била уведомена след приключване на следствените действия от разследващ полицай.

На 14 март 2023 г. в условията на неотложност при същата специализираната полицейска операция са били извършени претърсвания и изземвания и в друг частен имот в гр. Харманли, обл. Хасково, обитаван от Я.Д. И по този случай е образувано досъдебно производство. В жилището са намерени четири металодетектора, археологически обекти и акцизни стоки без бандерол – 586 броя кутии цигари. ОП-Хасково е била уведомена за следствените действия след приключването им от разследващ полицай. 

В хода на разследването, и по първия и по втория случай, няма привлечени към наказателна отговорност лица и съответно взета мярка за неотклонение или за процесуална принуда. По досъдебните производства предстоят множество следствени действия. След събирането на всички доказателства ще бъде извършена преценка за наличието на основанията на закона за ангажиране на наказателна отговорност.