Прокурори от Бургас участваха в обучения на ЕМСО, посветени на върховенството на закона и ролята на административните съдии, в Солун, Гърция

7 Март 2023 г.

Двама прокурори от Бургас участваха в обучения на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО), посветени на върховенството на закона и ролята на административните съдии.

Семинарите се състояха в периода 28.02-03.03.2023 г. в гр. Солун, Гърция. В обученията, които бяха проведени в Националния институт по правосъдие, участваха прокурори и съдии от Крит, Полша, Литва, Германия, Австрия, Испания, Румъния, Хърватия и Италия.

Прокурор Виолета Ангелова и прокурор Зорница Щърбева от Районна прокуратура-Бургас се включиха в обсъждането на актуални проблеми, свързани с независимостта на съдебните институции, значението и мястото, което те заемат в разделението на властите в различните европейски държави, и тяхната роля за отстояване върховенството на закона.

Магистратите участваха в решаване на актуални казуси в уъркшопове, организирани от лекторите. Представиха и примери от съдебната практика, която се прилага на национално ниво.