31 Януари 2023 г.

Софийска районна прокуратура обвини и задържа мъж, противозаконно попречил на полицаи да изпълнят служебните си задължения и извършил хулигански действия

Сподели

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 32-годишен мъж, противозаконно попречил на полицейски служители да изпълнят служебните си задължения и извършил хулигански действия.

На 30.01.2023 г. около 12,10 ч. на бул. „Рожен“ в гр. София, обвиняемият Д.С. противозаконно пречил на полицейски служители да изпълнят служебните си задължения, като не спрял с управлявания от него лек автомобил, марка „БМВ“, на подадените светлинни и звукови сигнали от страна на полицаите. От кръстовището на ул. „Ген. Никола Жеков“ с ул. „Народни будители“ до кръстовището на ул. „Чудомир“ и бул. „Ломско шосе“ в гр. София, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като шофирал с висока скорост, не спазвал правилата за движение, пътните знаци и светлинната сигнализация. По този начин Д.С. създавал опасност за живота и здравето на останалите участници в движението и на пешеходците и реализирал ПТП с паркиран лек автомобил марка „БВМ“. Опитал да продължи движението на управлявания от него автомобил, а след това се заключил в колата си. Деянието се отличава с изключителна дързост .

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 270, ал. 1 от НК и по чл. 325, ал. 3,  вр. ал. 2 , вр. ал. 1 от НК, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

Д.С. е осъждан. Предвид възможността да извърши друго престъпление и да се укрие, обвиняемият е задържан за срок до 72 часа.

Наблюдаващ прокурор е внесъл искане в Софийски районен съд за разрешение за принудително изземване на материали за изследване за изготвяне на експертизи.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.