По искане на Софийска градска прокуратура съдът настани за изследване в психиатрично заведение обвиняем за опит за умишлено убийство

27 Януари 2023 г.

По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГП) определи мярка за процесуална принуда „настаняване за изследване в психиатрично заведение“ спрямо обвиняемия Б.Г.

На 25.01.2023 г. прокурор в СГП привлече Б.Г. към наказателна отговорност и го задържа за срок до 72 часа за опит за умишлено убийство по чл. 116, ал. 1, т. 11, пр. 1, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК, извършено вечерта на 24.01.2023 г. в  гр. София:

https://prb.bg/sgp/bg/news/62735-sgp-privleche-obvinyaem-i-go-zadarzha-za-srok-do-72-chasa-za-opit-za-umishleno-u

В хода на разследването са приобщени документи и е изискано комплексно съдебнопсихиатрично и психологично становище с цел да бъде установено актуалното психично състояние на обвиняемия. Експертното мнение на вещото лице е, че Б.Г. страда от психично заболяване.

СГС уважи искането на прокуратурата по чл. 70, ал. 1 от НПК и определи обвиняемият да бъде настанен за лечение в психиатричната болница към затвора в гр. Ловеч за уточняване на състоянието му.

Разследването по случая продължава от СДВР под ръководството и надзора на СГП.