Обвиняем по дело за убийство на бивш полицейски служител в столицата остава с мярка за неотклонение „домашен арест“

27 Януари 2023 г.

След протест на прокуратурата, Софийският апелативен съд (САС) отмени определението на първоинстанционния съд за изменение на мярка за неотклонение от „домашен арест“ в „гаранция в пари“ спрямо Б.Т., обвинен по дело за умишлено убийство.

Действията по разследване на тежкото престъпление са започнали на 25.03.2022 г. Тогава е било установено, че убитият в столичния квартал „Лозенец” е Л.И., бивш служител в отдел „Криминална полиция“ на СДВР.

В резултат на извършената процесуална и оперативна дейност от страна на разследващите органи, съвместно със Софийската градска прокуратура, са били задържани и привлечени в качеството на обвиняеми две лица - К.И. и Б.Т. По искане на държавното обвинение спрямо тях са били взети мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Впоследствие по жалбата на защитата на обвиняемия Б.Т. мярката му за неотклонение е била изменена от „задържане под стража“ в „домашен арест“, а през м. декември 2022 г. - в „гаранция в пари“ в размер на 5 000 лева.

След произнасянето на Софийския апелативен съд по протеста на Софийската градска прокуратура понастоящем обвиняемият Б.Т. остава с мярка за неотклонение „домашен арест“.

По досъдебното производство е установено, че извършителят на убийството е обвиняемият К.И. Той предварително подсигурил пистолет, тренирал стрелба, проучил района на местоживеене на жертвата Л.И. и ежедневните му навици. Освен това съставил план за начина на умъртвяването му, подсигурил лек автомобил за отдалечаване от мястото на извършване на престъпното деяние. Неговият съучастник – обвиняемият Б.Т., показал и разяснил на К.И. как да стреля с огнестрелно оръжие с конкретен калибър и му съдействал за подсигуряване на автомобил.

Разследването по делото продължава под ръководството на прокуратурата.