Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда четири обвинителни акта за пътни произшествия с причинена смърт

27 Ноември 2015 г.

За последните десет дни Окръжна прокуратура-Пловдив внесе  в съда четири обвинителни акта за пътни произшествия с причинена смърт.

За последните десет дни Окръжна прокуратура-Пловдив внесе  в съда четири обвинителни акта за пътни произшествия с причинена смърт.

             

             23-годишният Атанас Георгиев е предаден на съд за това, че на 28 април 2015 г. в гр. Стамболийски, обл. Пловдив, при управление на лек автомобил, марка „Ауди А4“, с пловдивска регистрация, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице – Яница Ф., Виолета Ф., от гр. Пловдив, и на Ивайло П., от гр. Стамболийски, като деянието представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 343 ал. 3 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 343 ал. 1 от Наказателния кодекс. 

         

           На 28 април 2015 г. към 22 часа обв. Атанас Георгиев и приятелят му Ивайло П. отишли от гр. Стамболийски до гр. Пловдив, за да вземат сестрите Яница Ф. и Виолета Ф. След това четиримата се върнали в гр. Стамболийски. Обв. Атанас Георгиев управлявал лек автомобил, марка „Ауди А4“. Ивайло Петров бил на предната седалка, а на задната седели двете сестри. Обв. Георгиев управлявал автомобила при намалена видимост, в 22,30 часа, на изкуствена светлина – автомобилни фарове и улично осветление, по сух асфалтов участък. По същото време по бул. „Тракия“ в гр. Стамболийски, на 100 метра пред колата на обв. Георгиев, се движел с ниска скорост лек автомобил „Хюндай“. Водачката на автомобила подала сигнал за завой наляво и започнала маневрата. Въпреки подадения сигнал за изменение на посоката и въпреки че на този участък имало пътна маркировка от единична непрекъсната линия, обв. Георгиев предприел изпреварване на лекия автомобил „Хюндай“ и двете коли навлезли в лявата лента по посоката на движение. Последвал удар, при който лекият автомобил „Ауди А4“ започнал да се върти по посока на часовниковата стрелка. Напуснал платното за движение, ударил се в три контейнера за боклук и в крайпътно дърво и преустановил движението си. Вследствие на ударите пътниците Ивайло П., Яница Ф. и Виолета Ф. получили тежки травми и починали за минути. Според заключението на автотехническата експертиза причината за настъпилото ПТП е, че водачът на л.а. „Ауди А 4“ Атанас Георгиев е предприел маневра „изпреварване“  на л. а. „Хюндай“  на място, по начин и в момент, когато това не е било безопасно, както и че се движел със скорост 107 км/ч при ограничение от 50 км/ч, а при движение със скорост по-малка от 76 км/ч той би избегнал произшествието.

         

             Обвинителен акт бе внесен и срещу Христо Атанасов, на 59 г. от гр. Съединение, за това, че на 24 януари 2015 г. в гр. Съединение, при управление на моторно превозно средство  - лек автомобил, марка „Рено 19 Шамад“, с пловдивска регистрация, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Велика М., починала на 27 януари 2015 г., и деецът е избягал от местопроизшествието – престъпление по чл. 343 ал. 3 във връзка с чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс.  По делото е установено, че обв. Христо Атанасов управлявал превозното средство със скорост от около 20 км/ч, като имал възможност и бил длъжен да възприеме като опасност вървящата по платното за движение жена. Въпреки това той не реагирал чрез задействане на спирачната система на автомобила и последвал удар между предната част на лек автомобил, марка „Рено“ и тялото на пешеходката. След удара пострадалата преминала през дясната част на предния капак на автомобила и паднала върху платното, удряйки главата си в асфалтовата настилка. Христо Атанасов напуснал местопроизшествието. Основната причина за настъпилото произшествие от техническа гледна точка е, че водачът на лекия автомобил не е реагирал своевременно на опасността от удар с пешеходката.

           Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителни актове и срещу Николай Димитров, на 25 г., от гр. Пловдив, за това, че на 9 декември 2014 г. в гр. Пловдив на кръстовище на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Хан Аспарух“ при управление на моторно превозно средство – товарен автомобил „Рено Канго“ е нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на Стефанка П., на 82 г., починала на 10 декември 2014 г. – престъпление по чл. 343 ал. 1 във връзка с чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс, както и срещу Ангел Бисеров, на 23 г. от гр. Кричим, за това, че на 18 юли 2015 г. на пътя гр. Кричим – с. Устина, обл. Пловдив, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Форд Кугър“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смърт на повече от едно лице – Емил Е., на 21 г., и Наско М., на 25 г., като деецът е управлявал, без да има необходимата правоспособност – престъпление по чл. 343 ал. 3 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс.

               Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи съдебни заседания по делата.