Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу мъж, убил баща си

24 Ноември 2015 г.

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Рангел Василев, на 35 г. от гр. Кричим, за умишлено убийство на рожден баща - престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 3, във връзка с чл. 115 от Наказателния кодекс.

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Рангел Василев, на 35 г. от гр. Кричим, за умишлено убийство на рожден баща - престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 3, във връзка с чл. 115 от Наказателния кодекс.

На 7 август 2015 г. пострадалият Атанас Василев, на 55 г. от гр. Кричим, баща на обв. Рангел Василев, употребил алкохол. Към 18 часа той отишъл до ул. „Синчец“ в града и поискал от негов роднина да го заведе до къщата на обв. Рангел Василев. Атанас Василев искал да се види със съпругата си Мария Василева, с която били разделени поради системна употреба на алкохол от пострадалия, за да й кажел да се прибере вкъщи.  

Когато стигнал до дома на сина си, Атанас Василев попитал къде е майка му. Обв. Рангел Василев отвърнал, че тя не е вкъщи и казал на баща си да си тръгва. Пострадалият започнал да ругае сина си, снаха си и Мария Василева.  Обв. Рангел Василев заявил, че ще слезе с брадва при баща си, както и направил, но не я използвал.  На улицата обвиняемият започнал да нанася удари с юмруци по лицето на баща си, бутнал го на пътното платно с паважна настилка, ритал го. Взел дървен кол, с дължина около 118 см и диаметър 4 см, и продължил да нанася удари по тялото и главата на пострадалия. Свидетелка успяла да издърпа дървения кол от ръцете му и го захвърлила в двора на близка къща. След това пострадалият е бил откаран в  поликлиниката в гр. Кричим, където е била установена смъртта му, настъпила от мозъчни травми. При химическото изследване в кръвта на Атанас Василев е било установено количество от 2,15 промила алкохол.

Разпитан в досъдебното производство, обвиняемият се е признал за виновен.

Обв. Рангел Василев е с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от 8 август 2015 г.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което той е обвинен, е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.