Районна прокуратура - Велико Търново възложи проверка след медийна публикация

23 Ноември 2015 г.

Районна прокуратура - Велико Търново се самосезира и възложи  извършването на проверка, във връзка с публикация във вестник „Борба“ със заглавие „Циганско гето никне край Дебелец“.

Районна прокуратура - Велико Търново се самосезира и възложи  извършването на проверка, във връзка с публикация във вестник „Борба“ със заглавие „Циганско гето никне край Дебелец“.

В статията се обръща внимание, че местни жители недоволстват от самонастанили се роми, които идват, за да работят в местни фирми за дърводобив. „Над 100 роми в момента обитават коптори и землянки, пръснати върху общински имоти и частни земи. Първите обитатели се установяват тук още през пролетта с мълчаливото съгласие на бившия кмет, който не предприема нищо, за да ги изгони“- се посочва в материала.

Проверката е възложена на РУ“Полиция“ – В. Търново, Община В. Търново, Кметство град Дебелец, РИОКОЗ – В. Търново и Дирекция  Инспекция по труда – В. Търново.

Прокуратурата изисква  да се установят лицата, живеещи в района на град Дебелец, описан в статията. Указано е да се провери дали са адресно регистрирани тези лица и къде. Съставяни ли са съответни актове за административни нарушения. Съставяни ли са актове за нарушения по повод отглеждане на животни на открито и изхвърляне на битови и други отпадъци не по определения ред и палене на открит огън. Прокуратурата изисква се да се установи дали лицата работят в действителност като дървосекачи, кой е техен работодател, оформени ли са съответните документи във връзка с трудовото правоотношение. Указано е да се изясни живеят ли малолетни деца в описаното гето, кои са родителите им дали те са в риск, като  при необходимост да се уведомят съответните институции.

         Проверката ще приключи в едномесечен срок.