Български магистрати участват в обучение за икономически и финансови разследвания в Националната школа на магистратурата на Франция

5 Октомври 2022 г.

Български магистрати участват в обучение за икономически и финансови разследвания  в Националната школа на магистратурата на Франция.

Прокурор Божидар Джамбазов от Върховна касационна прокуратура, Стефка Стоянова от Районна  прокуратура-Хасково, както и съдия Елена Розалинова от Софийски районен съд, прокурори от  Белгия, Франция, Япония, Конго и Кот д’Ивоар са част от обучението, което се провежда в периода 03.10.2022 - 07.10.2022 г.

Лекторите са прокурори от Националната финансова прокуратура, съдии, директор на Националната дирекция за финансови разследвания, представител от Звеното за финансово разузнаване и европейски делегиран прокурор, които са специалисти в борбата срещу икономическата и финансова престъпност .

Целите на обучението са обмяна на опит между участниците в борбата срещу икономическата престъпност и запознаване с френската система на наказателно преследване за тези престъпления, включително изпирането на пари и престъпления, свързани с крипто валута.

Участниците бяха запознати с фазите на разследване, органите на разследване и на контрол, с ролята на прокуратурата, специализирана за борба с финансовите престъпления, вкл.и финансовите измами,  организацията за обработка на разузнавателните данни и действията срещу нелегалните финансови схеми, с финансовите юрисдикции и с приноса им към наказателното правосъдие. 

Сред темите, които предстои да бъдат дискутирани, са борбата срещу корупцията, конфискация на имущество, придобито от престъпление, използване на цифровите данни като доказателства, събрани в хода на наказателното производство. В програмата е предвидено и посещение на Първоинстанционния съд на Париж.