Български магистрати участваха в международно обучение на тема „Киберпрестъпления и електронни доказателства“

4 Октомври 2022 г.

Четирима магистрати от Република България взеха участие в международно обучение, организирано от Европейската мрежа за съдебно обучение /ЕJTN/, на тема „Киберпрестъпления и електронни доказателства“, което се проведе в град Лайпциг, Германия.

Яна Илиева, зам.-административен ръководител на Окръжна прокуратура-Русе, Надя Николова-Цанкова - административен ръководител на Районна прокуратура-Елин Пелин, следователят от Следствения отдел при Софийска градска прокуратура Мая Ковачева и Атанас Атанасов - съдия в Софийския градски съд, бяха част от общо 27-те участници - съдии, прокурори и следователи, от 15 държави-членки на ЕС.

В рамките на обучението бяха разисквани конкретни случаи от практиката на магистрати от Португалия, Франция и Нидерландия във връзка с киберпрестъпленията, както и възможността за приложение на тези практики в правните системи на отделните страни. Представена бе и темата за криптовалутите - съдържание, видове, начин на проследяване, индивидуализиране и конфискуване, като беше споделен изключително положителния и успешен опит на Нидерландия в тази насока.