Районна прокуратура-Стара Загора извършва разследване по досъдебно производство за катастрофа с автобус на автомагистрала „Тракия“, при която са пострадали деца от Република Сърбия

15 Август 2022 г.

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство, по което се извършва разследване от следователи от Националната следствена служба, за престъпление по чл.343, ал.3, б.“а“ вр. чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 14.08.2022 г. около 20 часа на автомагистрала „Тракия“ , в района на км 217, в землището на общ. Стара Загора, при управляване на моторно превозно средство – автобус „МАН“ със сръбска регистрация, са били нарушени правилата за движение по пътищата и с това по непредпазливост са причинени средни телесни повреди на повече от едно лице. Автобусът се движил в посока към гр. София като превозвал 47 пътници - сръбски граждани, голяма част от тях малолетни и непълнолетни деца.

На място е изпратен дежурен екип от ОД на МВР-Стара Загора като местопроизшествието е било запазено. При катастрофата са пострадали множество от пътниците. На 28 лица е оказана медицинска помощ в ЦСМП-Стара Загора и са били освободени, а други 14, които са в по-тежко състояние, са настанени на лечение в различни клиники в УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“, Стара Загора.  От тях 9 са малолетни деца, 3 непълнолетни и 2-ма възрастни.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.343, ал.3, б.“а“ вр. чл.342, ал.1, като предвиденото наказание е лишаване от свобода от една до шест години.

Делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Със заповед на административния ръководител на Районна прокуратура-Стара Загора е определен екип от прокурори, които да ръководят разследването по досъдебното производство.

И към момента продължават действията по разследването – извършен е първоначален оглед на местопроизшествието и на превозното средство, осигурени са преводачи и се провеждат разпити на свидетели, предстои назначаване на автотехническа експертиза и множество съдебномедицински експертизи.

Водачът на превозното средство е задържан за 24 часа и предстои привличането му в качеството на обвиняем.

На място на тежкото пътно произшествие бяха главният прокурор Иван Гешев и Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба.