Окръжна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 109 931 лева

12 Август 2022 г.

На 11.08.2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево пристигнал автобус със 17 пътници, пътуващ от Турция за Италия. Никой не декларирал внос на стоки, пари и ценности. По метода „анализ на риска“ превозното средство и пътуващите в него лица били селектирани за щателна митническа проверка. При извършването на такава служител на Агенция „Митници“ забелязал, че един от пътниците се опитал да се отклони, като се качил в друг вече преминал проверка автобус. Лицето било свалено и му бил извършен личен преглед. При последния в бельото му били открити 13 пакета, в които имало укрити изделия от жълт метал – пръстени, медальони, гривни, синджири, колиета и обеци. Според експертизата на вещото лице намерените 1221,46 грама бижутерийни изделия са от 14-каратово злато и са на обща стойност 109 931 лева.

Контрабандните златни накити са задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково на 42-годишния турски гражданин И.К. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.

Разследването по случая продължава.