По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа обвиняем за закана с убийство към майка си

12 Август 2022 г.

По искане на Районна прокуратура–Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо К.Е., на 28 г., привлечен като обвиняем за престъпление по чл.144, ал.3 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Установено е, че К.Е. живеел в общо домакинство с пострадалата, която му е майка. Той не бил трудово ангажиран и разчитал за задоволяване на битовите си нужди на пострадалата. Двамата често имали конфликти и скандали по повод финансови средства, тъй като К.Е. бил зависим от хазартни игри и често залагал вещите си. На 06.08.2022 г. пострадалата била в дома си. К.Е. се прибрал и обяснил, че бил заложил мобилния си телефон. Той поискал пари, за да го откупи.  След отказа на пострадалата да му даде пари, той започнал да я обижда и нагрубява, ударил я и заявил, че ще я убие. Бил подаден сигнал на телефон 112 и К.Е. бил задържан от полицейските служители, докато се опитвал да напусне местопроизшествието.

Престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем и задържан К.Е., се наказва с лишаване от свобода до шест години.

К.Е. е криминално проявен и многократно осъждан за престъпления против собствеността, като са му налагани наказания „лишаване от свобода“, които той е изтърпял ефективно.

Районен съд–Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че К.Е. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго деяние.

Взетата спрямо К.Е. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд–Стара Загора