По обвинение на Софийска районна прокуратура мъж е осъден на 2 години затвор за шофиране след употреба на наркотици

9 Август 2022 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден на затвор 34-годишен мъж, шофирал след употреба на наркотични вещества.

На 20.03.2022 г. около 22,50 часа, обвиняемият С.С. шофирал лек автомобил марка „Опел“ по бул. „България“ в гр. София, когато бил спрян за полицейска проверка. По време на проверката С.С. се държал странно и полицаите му направили „Drug Test 5000“. Резултатите отчели, че обвиняемият е шофирал след употреба на кокаин, метамфетамин и метадон. С.С. отказал да даде проба за извършване на тестове в болница.

Деянието е извършено повторно, тъй като обвиняемият е осъждан за идентично престъпление. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 343б, ал. 4, вр. ал. 3, вр. чл. 28, ал. 1 от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели и са направени експертизи. 

С.С. е признал вината си и след одобрено от Софийски районен съд споразумение на подсъдимия е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, при първоначален „строг“ режим на изтърпяване и глоба в размер на 500 лева.  

Споразумението има последици на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.