Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем и задържа 39-годишен мъж за тройно убийство в с. Рогош и за държане на незаконно оръжие и боеприпаси

7 Август 2022 г.

Днес, 7 август 2022 г., Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Н.Х., на 39 г., за това, че на 06.08.2022 г. в с. Рогош, обл. Пловдив, по начин и със средства, опасни за живота на мнозина  - чрез използване на огнестрелно оръжие – едноцевна, гладкоцевна пушка и произвеждане на стрелба  в населеното място – на ул. „Изток“, умишлено е умъртвил повече от едно лице – трима мъже  – Е.М., на 71 г., С.М., на 49 г., и В.М., на 43 г., баща и двамата му синове  – престъпление по чл. 116 ал.1 т.4 пр.3 т.6 пр. 1 от Наказателния кодекс.

Н.Х. е обвинен и за това, че на същата дата и място е държал огнестрелно оръжие  - едноцевна, гладкоцевна пушка - 12-ти калибър и 24 патрона, без да е имал  надлежно разрешение – престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс.  

На 6 август 2022 г., около 18,30 часа, е бил получен сигнал на тел. 112 за тежко криминално престъпление в с. Рогош, обл. Пловдив – умишлено убийство. Установено е, че Н.Х. е застрелял с незаконно огнестрелно  оръжие - пушка, баща и двамата му синове. Инцидентът е станал след като тримата пострадали влезли в къщата на Н.Х. с колове и метални прътове. Обвиняемият и пострадалите са близки роднини. Те имали стар имотен спор.  

По делото са извършени множество действия по разследването – огледи на местопроизшествие, претърсване и изземване, личен обиск, освидетелстване, разпити на свидетели.  Иззети са множество веществени доказателства, назначени са експертизи – съдебномедицинска, балистична и др. Оръжието, с което е стреляно, е открито при извършено претърсване и изземване в дома на майката на обвиняемия по време на задържането му.  При извършване на първоначалните действия по разследването на мястото е присъствал и заместник-окръжният прокурор на гр. Пловдив – Галина Андреева – Минчева. 

Обвиняемият Н.Х. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на които Окръжна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Подробности за тройното убийство бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Прокуратурата и МВР, който се проведе пред кметството в с. Рогош. В него участваха Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба, Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи, Петър Тодоров, главен секретар на МВР, Тодор Деянов, апелативен прокурор на гр. Пловдив, Румен Попов, заместник-апелативен прокурор, и Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор на гр. Пловдив.

Борислав Сарафов и Иван Демерджиев изразиха задоволство от сътрудничеството на представляваните от тях институции и благодариха за добрата съвместна работа между прокуратурата и МВР при разкриване на тежкото криминално престъпление.

„Само конструктивната съвместна работа може да доведе до добри резултати и се надявам така да продължим и на национално ниво“, каза Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор.

Двамата с министър Демерджиев обещаха добра координация между институциите при разкриването и предотвратяването на престъпления, включително и на изборни престъпления в предстоящия парламентарен вот.