Окръжна прокуратура-Бургас привлече към наказателна отговорност две лица, обвинени в държане с цел разпространение на над 20 кг марихуана, както и в държане на множество огнестрелни оръжия и боеприпаси без надлежно разрешително

19 Юли 2022 г.

Окръжна прокуратура – Бургас привлече към наказателна отговорност две лица – Щ. Д. на 48 години и Н.Б. на 24 години. По отношение на всеки от тях са повдигнати по две обвинения за извършени престъпления в съучастие, като всеки от двамата е в ролята на съизвършител. Първото от обвиненията е за това, че двете лица противозаконно са държали над 20 кг марихуана (в голямо количество) във вид на суха тревна маса, с цел разпространение, представляващо престъпление по чл.354а, ал.2, изр. първо, вр. ал.1, предл.4, вр. чл.20, ал.2 от НК.

Щ.Д. и Н.Б. са обвинени и за това, че без надлежно разрешително са държали огнестрелни оръжия и боеприпаси в големи размери – престъпление по чл.339, ал.2, вр. ал.1, предл.2, вр. чл.20, ал.2 от НК.

Престъпните деяния са осъществени на 07.07.2022 г. Те са разкрити при проведена специализирана полицейска операция. Подробности за реализацията съобщиха пред медиите прокурор Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас и старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР – Бургас.

Те посочиха, че откритата марихуана е била пакетирана и готова за продажба. По цени на българското съдопроизводство нейната стойност възлиза на 82 838 лева. Първоначалните данни сочат, че наркотикът е трябвало да бъде пласиран в Турция, където неговата цена е многократно по-висока. Установено е и мястото на отглеждане, където са открити и 413 саксии.

Прокурор Чинев и старши комисар Калоянов съобщиха още, че по време на операцията са открити 9 пистолета, 2 автомата, 2 пушки, 3 самоделни взривни устройства, гранатомет, заглушители, ръчна граната, както и над 700 патрона. Откритите предмети на престъплението са годни за употреба, а почти всички огнестрелни оръжия са със заличени серийни номера.

По досъдебното производство са назначени множество експертизи, като част от тях ще установят дали откритите оръжия са били използвани при извършване на други престъпни деяния.

По отношение на Щ.Д. и Н.Б. вече е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, постановена от Окръжен съд-Бургас.