Обвиняем за шест престъпни деяния е задържан по искане на Районна прокуратура – Велико Търново

18 Юли 2022 г.

По искане на Районна прокуратура-Велико Търново е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" на обвиняем за шест престъпни деяния: за кражба на вещи при условията на опасен рецидив и повторност, за закани с убийство и за причиняване на телесни повреди на две лица в условията на домашно насилие, както и за неизпълнение на заповед за защита срещу домашно насилие на същите пострадали.

По делото е установено, че Б.Ц., на 50 години, в периода от началото на юни 2022 г. до 12.07.2022 г. в гр. Килифарево, общ. Велико Търново, от жилище, при условията на опасен рецидив и на продължавано престъпление, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот и използване на технически средства, отнел от владението на собственика Х.П., без неговото съгласие, с намерение противозаконно да присвои чужди движими вещи на обща стойност около 8000 лева (плазмен телевизор, къртач и други инструменти, четири автомобилни гуми с джанти, електроуреди, одеяла, завивки, дрехи и други вещи)  - престъпление по чл. 196, ал. 1, вр. чл. 195, ал. 1, вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. 

На 11.07.2022 г. в гр. Килифарево, обвиняемият се заканил с убийство на родителите си, като заканването би могло да възбуди у тях основателен страх за осъществяването му. По същото време и място Б.Ц. чрез нанасяне на удари умишлено причинил на двамата пострадали леки телесни повреди, като тези четири деяния извършил в условията на домашно насилие (престъпление по чл. 144, ал. 3, пр. 1 и 3 вр. ал. 1 от НК и престъпление по чл. 131,  ал. 1, т. 5а вр. чл. 130, ал. 2 от НК).

Той е привлечен в качеството на обвиняем и за това, че не е изпълнил заповед за защита срещу домашното насилие на РС-Велико Търново, с която се задължава да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на Е.Ц. и И.Ц., като упражнил спрямо тях физическо и психическо насилие – престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието на лицето и е налице опасност то да се укрие и да извърши други престъпления, поради което Районен съд-Велико Търново е уважил искането на прокуратурата, като е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура-Велико Търново.