Съдът задържа под стража четирима обвинени от Специализираната прокуратура за участие в престъпна група за търговия с кръв

13 Юли 2022 г.

Днес, 13.07.2022 г., Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка на неотклонение за четирима от обвинените от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за търговия с кръв.

На двама от привлечените за участие в престъпното сдружение съдът определи „домашен арест“. С постановление на наблюдаващия прокурор на един от обвиняемите е определена мярка „гаранция в пари“ в размер на 5000 лв. поради влошено здравословно състояние.

Седмината бяха задържани на 11.07.2022 г. в София при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. На 12.07.2022 г. им бяха повдигнати обвинения за това, че от януари 2019 г. са набирали лица с цел да бъдат използвани за отнемане на кръв (престъпления по чл. 321, ал.3 и чл. 359г, вр. с чл. 359а от НК). Участници в групата набирали купувачи пред центровете за трансфузионна хематология в столицата. След като имали „клиенти“, довеждали предварително уговорени донори срещу сумата от 50 до 100 лв. за една кръвна банка. Давали им бележка с името на човека, в полза на когото да се извърши кръводаряването, както и болничното заведение, в което се намира. На донорите плащали след като получавали документите за дарение. Впоследствие ги продавали на „клиенти“ на цена от 350 до 600 лева за банка.

Специализираната прокуратура поиска от съда да определи най-тежката мярка за неотклонение за шестима от обвиняемите поради тежестта на извършените от тях престъпления, наличието на опасност да се укрият и да извършат престъпление, както и продължителния период на престъпната им дейност.

За този вид престъпна дейност законът предвижда наказания от 5 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Съдът може да наложи и отнемане на част или на цялото им имущество.